Píndoles informatives Edebé

Digue’m quà guardes i et diré qui ets

Un exemple de com implicar l’alumnat

1Religió Catòlica 2º ESO. SA1: ”Digue’m què guardes i et diré qui ets ”.
Edebé, Lligams.

Dirigit a: Educació secundària
Religió

JESÚS M. GALLARDO, AUTOR I PROFESSOR DE RELIGIÓ, EXPLICA UNA SITUACIÓ D’APRENENTATGESempre m’ha semblat que el professor de qualsevol matèria, pero especialment el de Religió, ha de fer l’esforç d’ajudar a comprendre que el que aprenem a les aules pot il·luminar el dia a dia dels alumnes. És més, quan som capaços de fer aquesta transferència, el món acaba sent una extensió de l’aula perquè allò que aprenen fa eco sobre allò que viuen. Així ho hem viscut a aquesta Situació d’Aprenentatge de 2n d’ESO.

La motivació del nostre alumnat

A la sessió introductòria, tractem de partir d’una experiència humana: analitzar que hi ha a la seva habitació, motxilla o, fins i tot, clauer. Allò que guarden és important perquè parla d’ells mateixos, les coses ens parlem perquè els hi donem sentit. Com s’hi pot conéixer millor ú mateix? Ahí comencem a plantejar el repte.

SABER MÉS

Descobrir el que ens diu la realitat

Si a aquesta curiositat inicial que hem despertat, li afegim la creació d’un producte final original i motivador, aconseguirem despertar l’emoció en els nostres alumnes. El que pretenem és que ells prenguin consciència de qui són i de com donen sentit a la realitat que viuen. Quan se’n adonen, acaba sent una experiència impressionant: allò que els envolta col·labora en la cerca de sentit a la vida.

SABER MÉS

Un full de ruta definit

Les activitats en les nostres sessions han d’estar vinculades als nostres objectius i producte final. Anem poc a poc aterrant, donant sentit al que ens passa i fent sorgir preguntes. En aquesta Situació d’Aprenentatge anem descobrint que la realitat té sentit, que a vegades no tots la percebem igual i que les religions sorgeixen com una forma de donar sentit a la realitat perquè Déu s’hi revela davant l’ésser humà.

SABER MÉS

Treballar diferents metodologies

Seguint el DUA, en aquesta Situació d’Aprenentatge hem utilitzat metodologies diverses, com la creació de pòsters digitals i l’ús de formularis de Microsoft, el treball de textos cooperatius o, fins i tot, una tècnica de fotografia creativa (el Knolling). Això ha provocat que aprenguin de diferents formes i, sobretot, a treballar junts. Segur que has experimentat algun cop com de gratificant és que els alumnes desitgin continuar amb les tasques proposades perquè s’hi senten protagonistes.

SABER MÉS