Píndoles informatives Edebé

Es busquen superherois... Uneix-te al repte!1

Situació d’aprenentatge Religió 3r ESO: Es busquen superherois

1 Religió Catòlica. 3r ESO. SA1: «Es busquen superherois. Uneix-te al repte!».
Edebé, Lligams.

Dirigit a: Educació secundària
Religió

Ensenyar i educar amb fonament
Quan vam començar a sentir parlar d’aquesta nova llei educativa, semblava que es tractava de deixar de banda els continguts i els Sabers bàsics. A mesura que hem anat aprofundint en el que ens demana la llei, hem constatat que convertir l’alumnat en protagonista del seu aprenentatge no està renyit amb l’adquisició de continguts. És més, no crec que es pugui ser competent si no s’harmonitzen continguts, habilitats i actituds. Així ho hem viscut en aquesta Situació d’Aprenentatge.

Connectar amb el que els alumnes saben

Durant la sessió introductòria, m’agrada començar pels coneixements previs de l’alumnat. Per fer-ho, parteixo tant de la pàgina inicial i els recursos que ens ofereix l’espai d’EdebéOn+ com de la guia del docent. Sempre hi ha una eina d’avaluació que ens serveix per començar i també per acabar. És una manera de comprovar l’evolució del seu aprenentatge i fer que en siguin conscients. En aquest cas, és molt útil la diana d’aprenentatge que s’ofereix.

SABER MÉS

Uns continguts clars i senzills

Per poder resoldre la Situació d’Aprenentatge proposada, cal que l’alumnat tingui clars —i a mà— uns continguts senzills que a mi, com a docent, em garanteixin que són els Sabers que demana el currículum. Podem partir de la Situació d’Aprenentatge i recórrer als continguts quan sigui necessari; o bé treballar-los al principi i fer-los servir quan ho requereixi la situació. A més, és molt útil la crida que apareix a cada pàgina, que ens porta de la Situació d’Aprenentatge als Sabers i destreses. En aquest cas, se’ns remet a la fitxa 7, on es desenvolupen continguts sobre la cristologia.

SABER MÉS

Diversos recursos per consolidar el que s’aprèn

En aquest cas, vaig començar explicant, amb l’ajuda dels recursos del llibre, els continguts que els calien per poder resoldre la Situació d’Aprenentatge. L’experiència va resultar interessant perquè es va poder fomentar un aprenentatge més autònom. Un cop vam haver treballat tots plegats els continguts amb la metodologia de lectura compartida, els alumnes van resoldre, en grups, les activitats proposades recorrent per ells mateixos a la síntesi de l’explicació que es trobava a la part de Sabers i destreses del llibre.

SABER MÉS

Una avaluació i qualificació objectiva

És clau fer una avaluació del procés d’aprenentatge de l’alumnat i donar-los un bon feedback. A EdebéOn+ es facilita molt que l’avaluació es pugui dur a terme de manera objectiva, cosa que també permet qualificar amb l’ajuda de les eines proposades a la guia del docent. En aquest cas, a més de la rúbrica com a referent principal per a l’avaluació, també s’ofereix un senzill test per arrodonir la nota de manera més objectiva. Els alumnes agraeixen que es valori la seva feina, i el seu sentit de la justícia es veu saciat quan s’explica d’on prové la seva nota.

SABER MÉS