Píndoles informatives Edebé

Una obra de por!1

Laura, autora i professora de llengua i literatura, explica una situació d’aprenentatge

1Llengua i Literatura 1r d’ESO. SA9: “Una obra de por!”.
Edebé, #D’UnaAltraManera.

Dirigit a: Educació secundària
Llengua Catalana

Una preocupació que tenim els docents és la relació de l’alumnat amb la lectura, especialment dels clàssics literaris. Ara bé, un dels gèneres que més gaudeixen és el teatre.

I si adaptessin una novel·la actual, triada per ells mateixos, a un text dramàtic i la representessin davant la resta de companys i companyes? Captivem-los amb aquesta proposta teatral!

Amb aquesta Situació d’Aprenentatge aconseguiràs…:

Fomentar la conversa literària

Una de les orientacions curriculars és fomentar un paper actiu de l’alumnat en tot el procés de la lectura. Una metodologia clau per aconseguir-ho és la conversa literària, on s’explora un llibre i els seus elements abans de llegir-lo. Per exemple: les cobertes segueixen patrons com ara l’escala cromàtica? Què ens volen transmetre les il·lustracions?

SABER MÉS

Ampliar els referents literaris

Frankenstein, de Mary Shelley, inicia aquest repte captivador. L’origen d’aquesta obra, pionera de la ciència-ficció i terror, ja és un reclam per la classe. Amb ella, l’alumnat guanya referents literaris, ampliant la seva visió del món. Tanmateix, és crucial que coneguin la literatura juvenil actual i, per aquest motiu, la novel·la que hauran de llegir i transformar l’han d’escollir d’entre tres propostes.

SABER MÉS

Promoure la lectura analítica

El repte d’adaptar el fragment d’una novel·la a una escena teatral requereix un paper actiu per part dels lectors i una lectura atenta, ja que s’haurà de rumiar la manera de transmetre la temàtica de Frankenstein i copsar els elements indispensables per traslladar-la sense perdre l’essència. Aquests elements seran les acotacions, l’escenari, el vestuari, el llenguatge no verbal dels intèrprets…

SABER MÉS